Wees vlooien de baas!
MENU
Direct vlooien bestrijden? Zoek bestrijder

Vlooien

Vlooien zijn gevleugelde insecten. Inmiddels hebben ze echter geen vleugels meer. Vlooien hebben heel lang geleden de vleugels verloren en nu worden er nooit meer vlooien geboren met vleugels. Desondanks blijven ze behoren tot de gevleugelde insecten. Vlooien voeden zich met bloed en kiezen meestal huisdieren uit om dit van hen af te nemen. Voor je huisdier is dit ontzettend vervelend. Vlooien worden dan ook gezien als echt ongedierte.

Uiterlijke kenmerken van vlooien

Je herkent vlooien aan de volgende kenmerken. Sla deze uiterlijke kenmerken van vlooien op. Zo herken je ze snel als je ze aantreft op de vacht van jouw huisdier of op de grond in jouw huis.

  • Plat lichaam
  • Krachtige, lange springpoten
  • Op de poten zitten kleine haartjes
  • Merendeel van de vlooien is niet groter dan 0,3 cm
  • Roodbruin van kleur

Eitjes en cocons van vlooien

Het is ook verstandig om meer te weten over de eitjes en cocons van vlooien. Een vlo legt eitjes, vervolgens groeien de eitjes uit tot cocons. Deze cocons kunnen wel tot 2 jaar lang leven als vlooiencocon. Door middel van trillingen groeien cocons uit tot volwassen vlooien. Het komt geregeld voor dat wanneer niemand thuis is, er geen vlooien geconstateerd worden. Zodra mensen het huis betreden en er trillingen in de woning ontstaan, komen er ineens vlooien tevoorschijn.

Vlooien op je huisdier

Vlooien zijn dol op honden en katten. Ze kunnen zich verstoppen in de vacht en zich voeden met bloed. Het gevaar bij vlooien is dat een vlo terwijl het bloed aan zuigen is, ook eitjes legt. Dit kunnen wel duizenden eitjes zijn. Zodra je hond of kat in beweging komt, vallen de eitjes op de grond. Dit kan in de woning, maar de eitjes kunnen ook buiten op de grond vallen. Na enkele dagen ontstaan er larven. De larven vinden hun weg naar verschillende verstopplekken.

Larven van vlooien in vloerbedekking, kussens en kieren

De larven verstoppen zich graag tussen vloerbedekking, kussens, plinten, kieren en naden. Wij zien ze niet. Larven eten uitwerpselen van andere vlooien, zo kunnen ze zichzelf heel lang verstoppen. Zodra de larven voldoende gegeten hebben en trillingen voelen door bijvoorbeeld onze voetstappen, groeien ze uit te volwassen vlooien.

Controleer regelmatig je huisdier

Het is heel belangrijk om regelmatig de vacht van je huisdier te controleren. Soms zitten de vlooien nog in de vacht. Zo kun je voorkomen dat de vlo kans krijgt om honderden eitjes in jouw leefomgeving te verspreiden. Heb je een vlo aangetroffen? Kom dan in actie om vlooien te bestrijden. Ook is het goed om vloerkleden en vloerbedekking vaak en grondig te stofzuigen. Geef de larven geen kans om uit te groeien tot volwassen vlo.