We hebben in Nederland te maken met vlooien. Er zijn er een aantal die regelmatig aangetroffen worden. De kattenvlo is de meest voorkomende, maar ook de hondenvlo en de vogelvlo wordt vaak aangetroffen. En schrik niet, er bestaat zelfs een mensenvlo. Lees hier alles over de verschillende soorten vlooien in Nederland.
Een kattenvlo weet pas tijdens het bijten of het dier geschikt is als voedingsbron. Het is niet zo dat een kattenvlo alleen katten bijt en een hondenvlo alleen honden bijt. Blijkt tijdens het bijten dat het een goede gastheer is, zoals dat genoemd wordt, dan zuigt de kattenvlo zich vol met bloed. Een kattenvlo grijpt meestal pas toe als de kat of hond rustig in de mand ligt te slapen. Hoe herken je een kattenvlo?
Een hondenvlo bijt voornamelijk honden en katten, maar soms bijt een hondenvlo ook mensen. Dit is schadelijk voor onze gezondheid, want een hondenvlo is drager van lintworm. Als je hond wordt geteisterd door een hondenvlo, brengt dit jeuk, bultjes, roodheid, huidinfecties en haarverlies met zich mee. Hoe herken je een hondenvlo?
Binnen de categorie vogelvlo vallen ook kippenvlooien. Deze komen het vaakste voor. Vogelvlooien zie je vooral in de buitenlucht. Komt een vogelvlo toevallig binnenshuis? Dan overleeft de vlo het niet lang. Vogelvlooien leven vooral in vogelnesten. Heb je kippen in de tuin of bijvoorbeeld een fokkerij? Dan moet je heel voorzichtig zijn met vogelvlooien. Hoe herken je een vogelvlo?
Een mensenvlo staat erom bekend dat het graag in benen en enkels van mensen bijt. Kenmerkend voor een mensenvlo zijn meerdere beetplekken naast elkaar, vaak 3 stuks. De beten van mensenvlooien zijn vrij pijnlijk. Je voelt de beten zeker een week lang. Hoe herken je een mensenvlo?
Heb jij ineens last van veel vlooien in huis? Neem dan direct contact op met een professionele ongediertebestrijder. Als je er niets aan doet, dan wordt de vlooienplaag alleen maar groter en groter.