Het is prettig als jij in een vroeg stadium een vlooienplaag herkent. Je weet dan wat vlooien kunnen veroorzaken en je zorgt ervoor dat er niet nog meer eitjes in jouw omgeving verspreid worden. Hier lees je hoe de cyclus van eitje tot volwassen vlo eruitziet, hoe je vlooien herkennen kan, waar je op moet letten en welke kenmerken bijvoorbeeld je huisdier aangeeft als het wordt geteisterd door vlooien.
Volwassen vrouwtjes vlooien leggen per keer wel 50 eitjes. De eitjes zijn ovaal qua vorm en witgeel van kleur. Ze zijn zo klein, dat je de eitjes met je blote oog bijna niet kunt zien. Wanneer een volwassen vlo eitjes heeft gelegd in bijvoorbeeld de vacht van je hond, vallen de eitjes op een gegeven moment op de grond. Na enkele dagen komen er larven uit de eitjes. Larven zijn heel dun en ongeveer 0,5 cm lang. Bij trillingen ontpoppen de larven en worden ze volwassen vlooien.
Het is goed om de plekken in huis te controleren, daar waar vlooien graag verblijven. Bekijk deze plekken regelmatig. Zijn er vlooien aanwezig, dan merk je ze echt wel op. Naast het controleren van de favoriete leefplekken van vlooien is het ook noodzakelijk om je huisdier zelf te controleren. In principe blijven de eitjes van vlooien niet achter in de vacht, maar het is heel verstandig om de vacht van het huisdier eens per dag met een vlooienkam te borstelen. Dit zijn de verblijfsplekken van vlooien in huis:
Naast het herkennen van volwassen vlooien, is het ook noodzakelijk om de eitjes en de larven te herkennen. Alleen het bestrijden van volwassen vlooien heeft geen zin. De eitjes en de larven moeten ook aangepakt worden. De eitjes zijn heel klein en witgeel van kleur. De larven zien eruit als lange, kleine rupsjes.
Het kan zo zijn dat de larven al een lange periode in je leefomgeving aanwezig zijn, maar dat jij ze nog niet hebt opgemerkt. Aan de volgende symptomen is de aanwezigheid van vlooien te herkennen. Herken de deze symptomen? Dan is het tijd voor actie!
Heb jij het idee dat je te maken hebt met een vlooienplaag? Schakel dan de hulp in van een professionele ongediertebestrijder. Doordat vlooien eitjes leggen en vervolgens de larve wel 2 jaar in je leefomgeving leeft, is het niet verstandig om vlooien niet te bestrijden. Daarnaast is het voor je huisdier echt ontzettend vervelend als het continu geplaagd wordt door vlooien. En je maakt zelf ook kans om te worden gebeten door vlooien!