Wees vlooien de baas!
MENU
Direct vlooien bestrijden? Zoek bestrijder

Vlooien op huisdieren

Opeens zie jij je hond of kat ontzettend veel krabben en in de vacht bijten. Het gaat direct door je hoofd: toch geen vlooien? De kans is groot dat je huisdier last heeft van vlooien. Kattenvlooien zuigen bloed uit honden en katten. Hondenvlooien doen precies hetzelfde. Moet jij je nu zorgen maken? Raak niet in paniek, maar onderneem wel actie. Hoe moet je vlooien op huisdieren aanpakken?

Parasieten die je huisdier irriteren

Voor je huisdier is het ontzettend vervelend als het geteisterd wordt door parasieten als de vlo. Huisdieren voelen net als wanneer wij worden gebeten door vlooien een ontzettende jeuk. Daarnaast kunnen vlooien ook ziekten op je huisdier overbrengen, zoals lintwormen. Je wilt uiteraard je hond of kat beschermen tegen vlooien. Is dat helaas niet gelukt? Dan is het tijd om de vlooien te bestrijden.

Hoe komen vlooien op huisdieren terecht?

In de meeste gevallen geven huisdieren de vlooien aan elkaar door. Ze komen natuurlijk geregeld buiten en daarbij in contact met andere honden en katten. Vlooien kunnen trouwens ook bloed zuigen bij knaagdieren. De vlooien springen van het ene dier naar het andere als ze dicht bij elkaar staan. Vervolgens leggen de volwassen vlooien eitjes in de vacht van jouw huisdieren.

Verspreiding van vlooien

Een hond of kat komt nadat het buiten is geweest weer de woning binnen. Zodra een vrouwtjes vlo eitjes in de vacht heeft gelegd, vallen de eitjes op de grond. En daar ontstaat het gevaar van verspreiding van een vlooienplaag. Je ziet de eitjes niet. Je behandelt je huisdier tegen vlooien, maar vervolgens liggen er al vele eitjes in je leefomgeving. Zaak dus om je complete omgeving aan te pakken.

Behandel je huisdier met een bestrijdingsmiddel tegen vlooien

Er zijn ontzettend veel producten te koop die ervoor zorgen dat je huisdier weer af komt van de vlooien. Zodra jij opmerkt dat je hond of kat vlooien heeft, borstel je het dier eerst met een vlooienkam. Vervolgens gebruik je een product tegen vlooien. Hiermee is het nog niet klaar, de volgende stap is je leefomgeving ‘vlo-vrij’ maken.

Leefomgeving ‘vlo-vrij’ maken

Direct nadat je het huisdier behandeld hebt met een vlooien dodend middel is je leefomgeving aan de buurt. Hoe pak je dat aan?

  • Zorg dat je beddengoed, honden- en kattenmand en vloerkleden goed gereinigd worden.
  • Vervolgens dien je de hele woning grondig te stofzuigen. Gooi na het stofzuigen de stofzuigerzak direct weg. Anders kruipen de vlooien weer uit de stofzuiger.
  • Huis volledig schoon? Dan behandel je het huis met een vlooienspray. Voer deze werkwijze een aantal keren uit om daadwerkelijk alle eitjes en larven te bestrijden.

Voorkom in de toekomst vlooien op je huisdier

Nadat je jouw huisdier weer vrij gemaakt hebt van vlooien, is het tijd voor preventieve behandeling tegen vlooien. Er zijn diverse producten te koop waar jij je huisdier het hele jaar door mee kunt verzorgen, denk bijvoorbeeld aan een vlooienshampoo. Zo voorkom je dat je jouw hond of kat binnen no-time weer ontzettend ziet krabben.