Wees vlooien de baas!
MENU
Direct vlooien bestrijden? Zoek bestrijder

Vlooienbeet

Vlooien kiezen vaker huisdieren uit dan mensen, maar toch komt het wel voor dat vlooien ook mensen bijten. Hoe ga je om met een vlooienbeet? En hoe help jij je huisdier om geen last te hebben van de beten?

Vlooienbeten bij mensen

Bepaalde vlooien kiezen mensen uit om bloed te zuigen. Dit doen ze vooral bij de enkels en onderbenen. Als je gebeten wordt door een vlo, heb je meerdere plekken bij elkaar. Ze zuigen zich vol met bloed en vallen dan van je lichaam af. Zodra een vlo je bijt, blijft er speeksel van de vlo achter in je huid. Dit zorgt voor een rood vlekje. In het midden van de rode vlek zie je een klein wit bultje. Het belangrijkste is dat je de plek niet openkrabt! Dit zorgt voor huidinfecties. Voor de rest is een vlooienbeet niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Gevaar bij een vlooienbeet bij mensen

Hoe erg de plekjes ook jeuken, krab het niet open. Zodra de plek open gekrabd wordt, ontstaat er direct kans op infectie. Je hebt dan een antibioticakuur nodig. Probeer dus echt niet te krabben. Lukt het je niet en kun je de jeuk niet weerstaan? Ga dan naar de drogist of huisarts. Leg uit dat je gebeten bent door een vlo en dat je daar iets tegen wilt. Waarschijnlijk krijg je en kalmerende zalf mee. Als je de beten verder met rust laat, gaan de plekjes vanzelf weg.

Jeuk bij een vlooienbeet

Er zijn een aantal manieren om de jeuk van een vlooienbeet te verlichten.

  • Smeer de vlooienbeet in met een verzachtende lotion. Is het plekje al een beetje open? Ga dan naar de apotheek voor zalf met ontstekingsremmers.
  • Verdun azijn met water en smeer de vlooienbeet hiermee in.
  • Laat water koken en voeg wat zout toe. Laat het water vervolgens afkoelen. Smeer vervolgens de vlooienbeten ermee in.

Overgevoeligheidsreactie bij vlooienbeet

Sommige mensen krijgen na een vlooienbeet een overgevoeligheidsreactie. Dit komt door het speeksel van de vlooien. Je hebt dan niet alleen ontzettende jeuk op de plekken waar de vlo gebeten heeft, maar ook uitslag over de rest van je lichaam. Heb jij hier last van? Ga dan direct naar de huisarts!

Behandeling van je huisdier bij vlooien

Zie jij je hond of kat veel krabben en bijten in de vacht? Borstel het huisdier dan met een vlooienkam. Daarnaast is het belangrijk om het huisdier te behandelen tegen vlooien. Hiervoor zijn verschillende producten te koop.

  • Tabletjes
  • Vlooienband
  • Shampoo
  • Spray tegen vlooien
  • Poeder tegen vlooien

Het is heel belangrijk om vlooien te bestrijden, omdat je anders kans loopt op een ware vlooienplaag in huis. Herhaal de behandeling meerdere keren bij je huisdier. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing goed door.