Wees vlooien de baas!
MENU
Direct vlooien bestrijden? Zoek bestrijder

Vlooiennest

Er is sprake van een vlooiennest wanneer een vlo nog niet uitgegroeid is tot een volwassen vlo, ook wel een larve genoemd. Een donkere en voedselrijke plek is nodig om ervoor te zorgen dat larven uitgroeien tot volwassen vlooien. Een vlooiennest kan dus zitten in de vacht van jouw huisdier. Vloerbedekking is ook een ideale plek voor een vlooiennest.

In het vlooiennest worden larven gevoed

Een larve is niet in staat om zelf bloed te zuigen. Zorgt een volwassen vlo dan voor het voedsel van larven? Nee, niet direct. Een larve leeft namelijk op uitwerpselen van volwassen vlooien. Valt een larve uit een nest of wordt de larve in de steek gelaten door een volwassen vlo? Dan gaat de larve dood. De larve ontwikkelt zich dan niet verder tot volwassen vlo.

Hoe ontstaat een vlooiennest?

Een vlooiennest ontstaat binnen enkele seconden.

  • Een volwassen vrouwtjes vlo springt in de vacht van je huisdier.
  • De volwassen vlo zuigt bloed en legt direct eitjes, wel 50 stuks per keer.
  • Je huisdier komt in je huis en neemt onbewust de eitjes mee.
  • De eitjes vallen op een gegeven moment uit de vacht, wellicht op je vloerbedekking.
  • De volwassen vlo blijft in de buurt en de eitjes groeien uit, de larven ontstaan en vervolgens ontwikkelt de larve zich tot volwassen vlo.

Hoe voorkom je een vlooiennest?

Het is heel verstandig om je huisdier regelmatig te controleren op vlooien. Hiervoor gebruik je een vlooienkam. Daarnaast zijn er tal van producten op de markt die je gebruikt ter preventie van vlooien. Verzorg je huisdier eens per week tegen vlooien. Tot slot is het heel belangrijk om je huis goed schoon te houden. Besteed vooral veel aandacht aan de volgende plekken in huis:

  • Vloerbedekking
  • Deurmat
  • Honden- en kattenmanden

Bestrijd een vlooiennest

Bestrijd zo snel mogelijk een vlooiennest. Je wilt absoluut niet dat de larven de kans krijgen om een volwassen vlo te worden en vervolgens ook in staat zijn om veel eitjes in jouw leefomgeving te leggen. Het beste is om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen voor een vlooienbestrijding. Deze professionals weten exact wat risicovolle plekken in huis zijn en geven tips en advies hoe je in de toekomst een vlooiennest voorkomt.